TO Pirot i Grad Pirot učestvuju u organizaciji Sajma Pirotske peglane kobasice. Ovo je manifestacija koja se odvija poslednjeg vikenda u januaru.


Na sajmu učestvuje oko 40 proizvođaća peglane kobasice i oko 150 proizvođača rakije, vina, sireva, meda i kačkavalja. Pirotska hala Kej godinama unazad ugosti više od 10.000 posetilaca.Izlagački i takmičarski deo prati bogat kulturnoumetnički program sa osvrtom na tradiciju i kulturu naroda pirotskog kraja.


Svi ljubitelji domaćih specijaliteta i kulinarstva u ova dva dana mogu naći proizvode za sebe, mogu uživati u degustaciji ostalih specijaliteta pirotskog kraja, čuveni pirotski kačkavalj, beli sir, staroplaninsku trpezu, domaće organske proizvode i sl.


Pirotska peglana kobasica se izrađuje od najkvalitetnijeg mesa (kozijeg, ovčijeg, junećeg, za najbolje i magarećeg mesa) umešanog sa začinima. Peglana mora biti ljuta ili najmanje diskretno ljuta, nakon punjnja se vezuje u obliku slova U i suši na promaji. Tokom perioda susenja, kobasice se na dva-tri dana peglaju valjkastim predmetima da bi se istisla vlaga iz goveđih creva.

Pravila

Svi zainteresovani proizvođači i izlagači peglane kobasice mogu se prijaviti u Turističkoj organizaciji, u ulici Srpskih vladara 77, svakog radnog dana od 08:00h do 16:00h.


Interne kontrole putem komisija obilaziće proizvođače i uzimati slučajne uzorke da bi u januaru uzorci bili poslati na mikrobiološko ispitivanje u Veterinarskom institutu u Nišu. Komisija žirija će takođe ispitivati uzorke koji moraju da sadrže podatke o sastavu,načinu proizvodnje,načinu upotrebe, deklaraciju i druge obavezne podatke.

Kontakt

Lokacija