Tradicionalna, petnaesta po redu privredno-turistička i kulturna manifestacija, Belmužijada održaće se na Sportskom centru "Pastirište" u Svrljigu. Organizator manifestacije je "Centar za turizam, kulturu i sport".


Pored toga što našim gostima želimo da predstavimo tradiciju i kulturno nasleđe svrljiškog kraja, kroz prikaze običaja, nošnju, muziku, narodne i izvorne instrumente, tradicionalna jela i specijalitete, želimo da pokažemo i ono što Svrljig danas, kroz svoje privredne potencijale i prirodne lepote može da ponudi.


U toku trajanja Belmužijade može se posetiti 5. po redu sajam nameštaja i tekstila jugoistočne Srbije, koji se održava na Rukometnom terenu u okviru sportskog centra "Pastirište".


"Belmužijada" prezentuje i tradicionalne vrednosti i drugih naroda. 14. po redu "Sabor gajdaša balkanskih zemalja" koji se organizuje prvog dana "Belmužijade" , već odavno je dobio međunarodni nivo.


Ove godine sa nama je veliki broj gajdaša, majstora, svirača sa iskustvom, ali i mladih ljudi, koji su svoj muzički talenat posvetili ovom instrumentu, negujući tradiciju sviranja na gajdama i čuvajući time naše korene. Oni nam dolaze iz svih krajeva Srbije, ali i iz Grčke i Makedonije.

Belmužijada atmosfera
Belmužijada atmosfera

Ponosni smo na činjenicu da smo domaćini jednog ovakvog sabora, i na to, da na pozornicu srpske kulture i njenog kulturnog nasleđa vraćamo instrument kome preti zaborav, pogotovu što su svrljiške gajde po svojim osobenostima, načinu izrade i zvuku jedinstvene.


Pored takmičenja u pripremanju belmuža, na programu su i nadmetanje u pastirskom višeboju, pripremi tradicionalnih jela, izboru najlepše pastirice i pastira, a na centralnom terenu naći će se i mnogobrojni izložbeno-prodajni štandovi.


Program manifestacije

  • Uskoro

Kontakt

Lokacija