"Prva harmonika Sokobanja" je jedan od najstarijih muzičkih festivala u Srbiji i prepoznatljiv simbol Sokobanje. Prvi put je održan pre 59 godina.


Veliki broj poznatih harmonikaša, kompozitora, kantautora, šefova ansambala, muzičkih urednika su započeli svoje muzičke karijere dobrim plasmanom na sokobanjskom Festivalu. Više od pola veka najbolji harmonikaši iz zemlje i dijaspore se takmiče za prestižnu titulu prvog harmonikaša, odnosno sveukupnog pobednika festivala.


Mnogi pobednici festivala su kasnije postali sinonim za majstorstvo na harmonici - Branimir Đokić, Novica Negovanović, Miša Mijatović, Vlada Panović, Aleksandar Sofronijević, Borko Radivojević, Kemiš i mnogi drugi. Mladi muzičari i danas u sokobanjskom festivalu vide svoju šansu za uspeh i proboj u estradnim vodama, što govori o ugledu ove manifestacije.

Proglašenje Prve Harmonike Srbije
Proglašenje Prve Harmonike Srbije

Opština Sokobanja i TO Sokobanja sveukupnog pobednika nagrađuju instrumentom harmonike, marke DIVAL, dok će ostali sponzori Natali Spa iz Sokobanje, hotel "Soko terme" iz Sokobanje i Radnja za proizvodnju harmonika "Dival" iz Aleksinca, najviše rangirane po kategorijama nagraditi instrumentima harmonike i drugim prigodnim nagradama.

Program manifestacije

Prvog dana Festivala, 10.08.2023. planiran je program svečanog otvaranja, koji će se održati na Sportskim terenima "Podina" u Sokobanji.


Drugog dana Festivala, 11.08.2023., takmičiće se mlađe kategorije harmonikaša (petlići, pioniri, stariji pioniri i mlađi juniori), koji su plasman ostvarili na nekom od četiri predkvalifikaciona takmičenja, u Beču, Leskovcu, Sibnici ili Sokobanji. Takmičarski deo održaće se u kongresnoj sali hotela "Moravica" u Sokobanji. Prvoplasirani takmičara iz mlađih kategorija, nastupiće na revijalnoj večeri istog datuma, koja će se održati na Velikoj sceni MFK "Vrelo" u Sokobanji od 20:00 sati.


Trećeg dana Festivala, 12.08.2023., u hotelu "Moravica" takmičiće se starije kategorije harmonikaša, juniori, seniori i dueti. Uveče na Velikoj sceni letnje pozornice „Vrelo“, pred publikom će nastupiti prvoplasirani takmičari iz starijih kategorija i biti proglašena "PRVA HARMONIKA SRBIJE" 2023!

Kontakt

Lokacija