U organizaciji mesne zajednice Kladurovo i KUD Izvor mladosti a pod pokroviteljstvom opštine Petrovac na Mlavi, u Kladurovu se održava turističko-kulturna manifestacija Kladurovsko leto ili popularna Žumarijada.


Veliki broj meštana i gostiju poseti takmičenje u pripremanju žmara, starog, tradicionalnog vlaškog jela, kao i kulturno umetnički program. Zahvaljujući ljudima dobre volje i pomoći opštine stvoreni su objekti koji omogućavaju održavanje manifestacije.


Želja je da se sačuva od zaborava spremanje starih jela i kolača kao i izrada proizvoda domaće radinosti. Dobar primer je afirmacija žmara kao starog jela koje se sprema samo na ovom lokalitetu i koje je do sada pobudilo značajno interesovanje šire javnosti.

Atmosfera i vlaška kuća
Atmosfera i vlaška kuća

Tajnu spremanja znaju sami majstori, mada je recept vrlo jednostavan. U velikom kazanu kuva se ovčje meso. Kada je skuvano, meso se vadi, ručno usitnjava i ponovo vraća na vatru. Dodaju mu se kukuruzno brašno, praziluk i mast i sve to meša se dok se ne dobije neophodna gustina. Priprema traje čak 16 sati i tada je žumijere ili žmare spremna za posluženje.


Ispred Vlaške etno kuće u Kladurovu organizuje se prodajna izložba starih jela i rukotvorina. Etno kuću su vredne članice udruženja žena iz Kladurova potpuno opremile u starom, etno stilu.


Otvaranje manifestacije se očekuje oko 10:00h ujutru.

Kontakt

Lokacija