Festival LilaLo, lilanje održaće se u Loznici, Tršiću i Banji Koviljači.


LilaLo je muzičko scenski festival koji afirmiše stvaralaštvo mladih, posvećen narodnom običaju lilanje koji je autentičan za grad Loznicu i regiju Podrinje.


Ideja za festival LilaLo (lilanje u Loznici) nastala je u želji da zbliži tradicionalno i moderno, da tradiciju prikaže na jedan savremen način i sačuvamo je za generacije koje dolaze, zato se kaže da je LilaLo više od festivala.


Tema festivala je SVETLO LILE koje nam osvetljava budućnost i budi optimizam. Savremen pristup tradiciji može biti način za stvaranje novog identiteta lokalne zajednice ali i atraktivna turistička ponuda.

Lilanje atmosfera
Lilanje atmosfera

Kod Srba postoji običaj da se uoči velikog praznika Petrovdana (12.jul) pale lile koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze na štapu od leske. Ovaj vekovni narodni običaj u Lozničkom kraju živi i danas. Lile se pale uz velike obredne vatre i obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tom kolektivnom činu najviše učestvuju deca i mladi. Lile imaju i hedonističko zabavnu funkciju jer se tom prilikom učesnici vesele uz narodnu pesmu i igru. Sam događaj paljenja lila je scenski spektakl, vizuelna impresija igre sa plamenom.

Statue i ulični svirači
Statue i ulični svirači

U okviru festivalskih dana publika će moći da uživa u vrhunskim koncertima, performansima, uličnim predstavama, izložbama, nastupima kulturno umetničkih društava, etno bazarima, interaktivnim radionicama , da zaigra u kolu za dukat i učestvuje u lilanju. Ulaz za sve programe je slobodan. Tokom festivalskih dana biće organizovan i besplatan autobuski prevoz na relaciji Banja Koviljača – Loznica – Tršić.

Program manifestacije

Kontakt

Lokacija