Just Out najveći je godišnji viteški internacionalni festival koji se od 2015. godine održava u poslednjoj nedelji avgusta meseca u manastiru Manasija u Despotovcu.


Cilj festivala je promocija srpske kulturno-istorijske baštine. Okrenut je tradicionalnim vrednostima i borbi protiv nasilja nad slabijima, kao i očuvanju moralnih vrednosti, inspirisanih istorijom i čašću.


Ovaj viteški turnir predstavlja dobar način da se sretne sa slavnom epohom evropskog kontinenta i vrednostima hrišćanske civilizacije na kojima je počivao stari svet, a koji duhovno objedinjuje sve narode Evrope.

Atmosfera na Just out Viteškim igrama
Atmosfera na Just out Viteškim igrama

Najveći deo aktivnosti se dešava u viteškom selu i borilištu, gde se održavaju viteške borbe i mačevanje, streličarski turniri i defilei vitezova iz preko 15 zemalja.


Sem kulturno-umetničkog i viteškog programa, zastupljen je i bogat muzički i plesni program, kao i program za najmlađe — koji obuhvata malu školu mačevanja, grnčarije i srednjovekovne društvene igre.

Posetioci sem manastira mogu da posete i ulicu starih zanata, kao i srednjovekovni kamp — gde su smešteni učesnici programa.


Festival Just Out okrenut je tradicionalnim vrednostima. Otključava ’tajni svet’ kod istočne Srbije, približavajući svima svaki izvor, cvrkut, vruću crepulju, šljivu ranku, osmeh dečiji, topot divljih konja.

Kontakt

Lokacija