Međunarodni filmski festival - FEST u ovoj godini doživljava svoje jubilarno 50. izdanje, i biće održan od 25. februara do 6. marta 2022. godine u Beogradu, u produkciji Centra beogradskih festivala – CEBEF-a.


Publici našeg najvećeg filmskog festivala će u okviru programa njegovog jubilarnog izdanja biti ponuđeno 88 igranih i dokumentarnih filmova od kojih su 18 režirale žene, dva kratka filma i jedna serija u osam programskih selekcija. Preko 400 filmskih projekcija biće priređeno u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

Program festivala

Na otvaranju 50. FEST-a  25. februara u Kombank dvorani, biće prikazan film “Strahinja Banović”, reditelja Stefana Arsenijevića. Ovo će biti srpska premijera ostvarenja koje je osvojilo brojne nagrade.


50. FEST će prikazati veliki broj filmova iz čitavog sveta, među kojima je pregršt onih čija će festivalska projekcija biti jedinstvena prilika da se pogledaju na velikom platnu.


Veliko nam je zadovoljstvo što će na FEST-u biti prikazani filmovi koji su osvojili glavne nagrade na dva najznačajnijia svetska festivala u Kanu i Veneciji prošle godine - film TITAN, dobitnik je Zlatne palme u Kanu, i film DOGAĐAJ, koji je osvojio nagradu Zlatni lav za najbolji film na festivalu u Veneciji.


Nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena našim istaknutim filmskim stvaraocima  - reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.


Zatvaranje 50. FEST, biće obeleženo koncertom Simfonijskog orkestra RTS koji će izvoditi muziku iz čuvenih filmskih hitova kao što su Ratovi zvezda, Indijana Džons, Supermen, Hari Poter i drugih koje je komponovao jedan od najvećih kompozitora filmske muzike našeg doba, Džon Vilijams.


Program postFESTum kao sjajna prilika za one koji nisu stigli da pogledaju filmove koje su želeli tokom festivala, biće ove godine održan u trajanju od 7 dana.


Ulaznice za FEST se prodaju od 4. februara na blagajnama dvorana u kojima se filmovi prikazuju, kao i online putem sajta tickets.rs.

Kontakt