Svake godine, trećeg vikenda u septembru, Kikinda postane na nekoliko dana centar Evrope i to zahvaljujući jednoj zdepastoj, pomalo i nezgrapnoj biljci, tikvi – ili kako se ovde kaže – ludaji.


Danas se na Danima ludaje Kikinđani, i ne samo oni, nadmeću čija je ludaja najduža i najteža. Skoro sve se odigrava, kako Kikinđani vole da kažu, u najlepšoj gostinskoj sobi srednje Evrope, na kikindskom Trgu.


Subota je ipak glavni dan za takmičarske ludaje i gostujuće programe, kada u okviru Banatskog fruštuka i Evropskog kutka budu promovisani etno i turistički sadržaji, ne samo srpskog i mađarskog življa severnog Banata, već i znamenitosti prijatelja iz ostalih država. I da nije Banatskog fruštuka na Danima ludaje u Kikindi, do sada bi već mnoga tradicionalna jela bila zaboravljena.


Za one koji poseduju sportski duh tu su Igre i igrarije sa ludajom – u okviru koje je štafetno trčanje sa bundevom u ruci, takmičenje u brzom jedenju semenki i pite bundevare, a sve je to rezervisano za učenike osnovnih škola.


U poslepodnevnim časovima stižemo i do finalnog dela kada stručni žiri meri čija je ludaja najduža i najteža. To je upravo ono što čini srž ove manifestacije koja privlači veliki broj posetilaca kako iz zemlje, tako i iz regiona.

Program manifestacije

  • Uskoro

Kontakt

Lokacija