Bodrog fest se održava drugog vikenda avgusta. Tokom dva dana festivala, Bački Monoštor poseti preko 10000 ljudi iz zemlje i inostranstva.


Mnogobrojni gosti tom prilikom mogu da degustiraju tradicionalne gurmanluke na čelu sa ribljim paprikašem, perkeltom, pečenom ribom, paprikašem od divljači, kao i mnogobrojne deserte po kojima je nadaleko ovo selo poznato.


Tokom manifestacije, u selu su izloženi mnogobrojni proizvodi starih zanata, ručni radovi, kao i ostali domaći proizvodi, karakteristični za Bački Monoštor i okolinu.


Još jedna od dimenzija festivala je i promovisanje i razvoj ekološke svesti, sa posebnim akcentom na očuvanje i zaštitu životne sredine u Specijalnom rezervatu prirode "Gornje podunavlje" i novoproglašenom UNESCO rezervatu biosfere "Bačko Podunavlje".

Bodrog Fest Aktivnosti
Bodrog Fest Aktivnosti

Tokom celog dana u centru sela biće postavljeni štandovi sa domaćim i proizvodima starih zanata, kolačima, vinima, rakijom..., a u svim lokalima služiće se tradicionalna monoštorska jela.


Bodrog fest nosi naziv po srednjevekovnom gradu i tvrđavi Bodrog, na čijem se prostoru nalazi današnji Bački Monoštor. Priča o ovom gradu je obavijena velom tajne, nalazimo ga u starim dokumentima i mapama, a pretpostavka je da je grad nestao u dunavskim talasima, jer se nalazio na samoj njegovoj obali, što vodi do toga da Monoštor ima svoju Atlantidu.


Organizatori Bodrog fest-a su: Mesna zajednica Bački Monoštor, UG "Bodrog" i UG "Podunav", uz podršku Grada Sombora.

Program manifestacije

Prvog dana festivala, biće organizovan "Bodroški kotlić" – takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša.

U subotu, manifestacija počinje ujutro u 10:00h sa programom za decu, a nakon toga slede izložbe fotografija i slika, svečano otvaranje, fijakerijada, kulturno-umetnički programi, klasični program sa nastupima horova i solista u crkvi, nastupi folklora, koncert u 20h i program za mlade "Bodrog by night".

Kontakt

Lokacija